Cloud Computing az oktatásban

Varga Edina <>
BME IK

Szeberényi Imre Dr. <>
BME IK

A Cloud Computing internet alapú, helyfüggetlen technológia. A számítási feladatok, az adattárolás, alkalmazások futtatása távoli szervereken zajlik, a felhasználó pedig, mint szolgáltatást igényelheti a szükséges erőforrásokat. A Cloud Computing területén bekövetkezett rohamos fejlődés új kihívások és lehetőségek elé állítja az oktatási intézményeket. A virtualizáció és Cloud Computing segítségével az intézmények költséghatékony és rugalmas infrastruktúrát építhetnek ki.

Az előadás összehasonlítja funkcionalitás és az oktatásban való felhasználhatóság szempontjából a jelentősebb Cloud Computing toolkit-ek. 2006-ban az Amazon dobta piacra az első kereskedelmi cloud megvalósítást, az Amazon Elastic Computing Cloud (EC2) elnevezésű toolkit-et. 2008-ban a Google megjelentette az App Engine béta verzióját. 2009-ben jelent meg a VMWARE vCloud platformja, majd 2010-ben a Microsoft is megjelent a Cloud Computing toolkitek piacán a Windows Azure nevű termékével.

A kereskedelmi megoldások jól ismert alternatívájaként számos nyílt forráskodú Cloud Computing toolkit is elérhető. A legjelentősebb nyílt forráskodú rendszerek az OpenNebula, Eucalyptus és CloudStack a cloud.com-tól.

A Cloud Computing toolkit-ek összehasonlítása után egy rövid összefoglaló következik néhány oktatási intézmények által bevezetett és megvalósított cloud rendszerről.